Джок Полфрийман е незаконосъобразно задържан в лагера за временно настаняване на чужденци Бусманци. Спрямо него стои заповед за експулсация, която трябва да бъде изпълнена. Въпреки че чакаме решение, той трябва да бъде изведен извън страната, това заяви адвокатът на австралиеца Калин Ангелов.

За „Тази сутрин” той обясни, че клиентът му е в лагера заради забрана от 2011 г., която е свързана с изпълнение на наказание. По думите му за чужденците има т.нар мярка за административна принуда, която забранява напускане на страната.

„Тази забрана действа до изпълнението на наказанието задържане под стража, т.е тя е изтекла на 19 септември 2019 г., когато излезе определението на съда.

Адв. Ангелов подчерта, че няма зависимост на части или целия съдийски състав с Българския хелзинкски комитет, като дори в искането на прокуратурата такава зависимост не му е била показана. „Ако я нямаше характеристиката, дадена от Красимир Кънев, нямаше да има фундаментална разлика в обстоятелствата”, допълни още той.

Според него, това, което Апелативният съд казва за характеристичните данни на австралиеца, се вписва с данните на Красимир Кънев, пастор Иводор Ковачев и отец Сергей.

„Ако главният прокурор беше решил, че това не е определение, а решение, той трябваше да жали решението пред ВКС, а за това си има институционален метод”, коментира адв. Ангелов.

Той смята, че действията прокуратурата са първо, за да се насади медийна истерия и после да се „качи на нея”. Освен това адвокатът обясни, че позицията на ръководството на затвора е внимателно обсъдена в определението на съда.

Ангелов изтъкна, че Джок Полфрийман има документи, които са в австралийските власти. Представени са и копия на Дирекция „Миграция”. Той заяви, че Джок Полфрийман има намерение да изплаща обезщетение на семейството на Андрей Монов, когато започне да работи.

„Преди 2 години, когато започнахме да си говорим с началника на затвора, Полфрийман имаше едно желание – да си изпълни плана, който затворът му беше записал. В плана за изпълнение на присъдата беше отбелязано, че ако той не е наказван, ще получи отпуск”, обясни адвокатът. Самият Полфрийман заяви в съдебна зала, че ръководството на затвора така и не е изпълнило своята част от ангажимента.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!