Два опита бяха нужни, за да се събере достатъчен брой депутати за днешното заседание на парламента.

Народните представители прекратиха пълномощията на вече бившия правосъден министър Данаил Кирилов като депутат.

"За" освобождаването на Кирилов гласува 127 народни представители, трима бяха "против", а други петима се въздържаха.

От БСП обявиха, че ДПС подкрепя управлението, защото тъкмо с неговите гласове е бил осигурен необходимият кворум при второто гласуване и проверката колко са депутатите. При първото гласуване те не са били в залата.

Според Стоян Мирчев от левицата това показвало, че ДПС винаги са били част от управлението. И ГЕРБ, и ДПС оставиха без коментар казаното от БСП.

В специални декларации от различните парламентарни групи беше поставен въпросът за значимостта на датата 9 септември. Депутатите взаимно напускаха залата, за да не се изслушват.

„Тази дата продължава да предизвиква политически страсти, което показва най-малкото, че в нея има живот и че е скрита някаква истина. Днес е модерно да се говори само лошо за 9 септември“, каза Александър Симов от БСП.

„Българският народ не избра кой да го управлява на 9 септември. Той беше преместен силово и механично в съвсем друго поле и в продължение на 45 години трябваше да изтърпи насилието на това да не бъде там, където му е мястото, а именно там, където е днес – в Европа при развитите и цивилизовани държави“, каза Тома Биков от ГЕРБ.

От БСП обявиха, че и занапред няма да се регистрират при осигуряването на кворум, освен когато се обсъждат промени в Изборния кодекс.