Гръцкият министър на външните работи Никос Дендиас тази сутрин е извикал либийския посланик в Атина и му е съобщил, че е взето решение той да бъде изгонен от страната.

Причината за това решение е сключеното между Турция и Либия споразумение за делимитиране на морските пространства в Средиземно море. Либийското правителство е отказало да предостави текста на договора на Атина, каквото условие е било поставено от управляващите в Гърция.

Дендиас отбеляза, че под текста на споразумението стои подписът на либийския министър на външните работи Мохамед Тахер Сияла, който през септември е дал на гръцката страна уверения в обратен смисъл.

Гръцкият външен министър  отново каза, че координатите в споразумението между Анкара и Триполи, което беше публикувано на страницата на турския парламент, потвърждават, че спогодбата представлява грубо нарушение на международното морско право и на суверенните права на Гърция и други държави.

Той се спря и на писмото на председателя на либийския парламент Агила Салех до генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, в което Салех определя споразумението като „странно", доколкото Либия няма „морски граници" с Турция, защото Гърция и Кипър се намират в средата на зоната, които меморандумът се опитва да делимитира.

Дендиас потвърди, че Салех ще пристигне на посещение в Атина в сряда. Междувременно либийският посланик има срок от 72 часа да напусне страната.

Обявяването на посланика на Либия в Атина за персона нон грата не означава прекъсване на дипломатическите отношения между двете страни, заяви министърът на външните работи на Гърция Никос Дендиас, съобщи АНА-МПА.