45 заподозрени са задържани в Турция след атентата в сърцето на Истанбул. При взрива в неделя загинаха 6 души, а над 80 са ранените. 

Специалните пратеници на bTV репортерът Владислава Тричкова и операторът Огнян Кръстев следят разследването около експлозията в Истанбул.

Кюрдската въоръжена групировка ПКК отрече участие в бомбеното нападение. Организацията на сирийските кюрди също отхвърли обвиненията за участие в атентата. 

“Лицето, което е извършило инцидента, оставило е бомбата, беше задържано от истанбулската полиция”, заяви вътрешният министър Сюлейман Сойлу.

Според информацията от разследващите - това е Ахлам ал Башир - жена от сирийски произход. Записите от камерите в района са запечатали пътят й. 

По думите на правосъдния министър около 40 минути тя седи на пейка в района, носи и чантата с бомбата. Оставя я и си тръгва минути преди взрива, с такси. Пред униформените тя е признала, че е обучена за специален разузнавач от терористична организация.

“Нашите разкрития сочат Кюрдската работническа партия, а инструкцията за нападението е дошла от Кобани. Атентаторът е преминал през Африн”, заяви вътрешният министър.

Мястото на инцидента от тази сутрин вече не е отцепено. Хиляди оставиха цветя в знак на почит към жертвите. 

От момента на атентата до сега са иззети и разгледани видеозаписите на 1200 охранителни камери в района.