Останките на жената, за която се предполага, че е вампир, са намерени в гробище от XVII век в село Пиен, Северна Полша. За откритието на полските археолози от университета „Николай Коперник“ в Торун, разказва Ройтерс.

Тялото на жената е намерено на 27 октомври 2023 г. То е било обвито с вериги и заключено с катинар, а около шията има сърп, което говори, че човекът е бил смятан за вампир.

Археолозите твърдят, че в миналото обвиването на вампирите с вериги се е практикувало с цел тялото да остане приковано към земята, за да се избегне „възкръсването на вампира от гроба“.

В средата на август 2023 г. изследователите откриха в същото гробище и друго тяло. То беше на дете вампир (на около 5-7 години според археолозите), което е било погребано с лицето надолу. Неговото тяло също е било обвито с вериги, които са били заключени с катинар.

Проф. Дариуш Полински, който ръководи разкопките, каза, че двата гроба са открити само на два метра един от друг в импровизирано гробище, в което са били погребвани всички отхвърлени от християнството създания.

Той и неговите изследователи са открили около 100 гроба, много от които показват нестандартни техники за погребение, включително анти-вампирски.