Кралската опера в Стокхолм, Швеция вече прие хиляди вампири от целия свят за премиерата на първата оперна адаптация на „Дракула”.

Оригиналната история e от готическия роман на Брам Стоукър от 1897 г. Сюжетът вдъхновява редица филмови произведения, но за първи път ще бъде изигран като опера.

Една от целите на организаторите е да привлекат повече млади хора към този тип изкуство. „Всеки знае за какво се разказва, затова не е необходимо да се разяснява. Публиката може просто да седи и да се наслаждава”, споделя Катарина Фалкенхаг - директор по комуникациите в Кралската опера.

Продуцентът на събитието коментира, че умишлено са избрали тематиката за вампири, защото те са все по-привлекателни за по-младата публика. „Вярваме, че вампирите са опасни, но поне модерните вампири често за секси и беззсмъртни. Имаш много предимства, ако си такъв”, разяснява Анна Уестлинг.

Организаторите превръщат спектакъла в по-мащабно събитие, на което и зрителите се маскират като вампири.

Благодарение на 3D визуализации, фасадата на шведската опера пък е преобразувана в замъка на граф Дракула по повод предстоящото представление тази събота.

След премиерата в събота, представлението ще се играе в Стокхолм до 7 декември.