Група египетски археолози откри малка статуя на Сфинкс по време на разкопки в провинция Ел Миня в централен Египет, съобщиха египетските власти, цитирани от РИА "Новости".

Според генералния директор на Дирекцията за антики на Централен Египет Гамал ал Самастауи статуята е направена от варовик, височината й е 35 см, дължината й е 55 см. Статуята има „ясни и красиви черти и детайли“, които „отразяват нивото на умение на древноегипетския скулптор“.

На колко години, обаче, е малкото копие на Сфинкса, не се уточнява.

По време на същите разкопки археолозите са открили и редица амулети, изработени от фаянс и керамика, глинени съдове с различни форми и размери, и бутилка от алабастър.

Хефрен, четвъртият фараон от четвъртата династия на Старото царство (около 2500 г. пр. н. е.), е първият, който е разпоредил създаването на известния Сфинкс в Гиза. Той представлява статуя на лъв с човешко лице, и все още се смята за най-големия в света.

Смята се, че Хефрен е заповядал се извае с неговите собствени черти на лицето това на Сфинкса, а сфинкс на арабски означава „баща на страха“.

Според историците всички следващи фараони са приемали за свой дълг да се опитат да заменят главата на Сфинкса със свой образ, като не докосват основата му, а само подновяват лицето на статуята.