Медийният магнат и известен критик на Китайската комунистическа партия Джими Лай беше арестуван в Хонконг. Той беше обвинен в нарушаване на новия закон за националната сигурност, предизвикал множество полемики в специалния регион.

Сред задържаните са още 6 души. Лай е най-високопоставеният човек, арестуван под новия закон. “Ню Йорк Таймс” пише, че случаят подчертава притесненията, че той може да бъде използван, за да се “запушат” гласовете на критиците на Пекин и да се изкриви свободната преса в Хонконг като част от по-широк обхват от действия срещу защитниците на демокрацията.

Компанията на Лай - “Некст Диджитъл” публикува “Епъл Дейли” - продемократичен вестник, редовно критикуващ управленията в Хонконг и Китай. Изданието е често дискредитирано от властите, медии близки до Пекин и държавните медии.

Снимка: Reuters
“Епъл Дейли” излъчи на живо как 100 полицаи нахлуват в офисите на компанията. На кадрите се вижда как органите на реда претърсват документи, докато Лай и изпълнителният директор биват изведени с белезници.

Според “Епъл Дейли” 72-годишният Лай е разследван за сговор с “чужда държава или външни елементи”. Според служители и двамата му синове също са задържани за нарушаване на бизнес кодекса на компанията.

Снимка: Reuters
Приетият закон за националната сигурност привлече вниманието на редица страни. Великобритания и САЩ осъдиха решението на Хонконг. Подобно на миналата година, когато беше предложен законопроектът за екстрадицията в континентален Китай, и сега по улиците на Хонконг имаше размирици и множество арести.