С арест, подобен на холивудски екшън, тази сутрин във Флорида бе прибран бившият съветник и стратег на президента на САЩ Доналд Тръмп – Роджър Стоун. Около 12 тежко въоръжени агенти на ФБР обкръжиха къщата му във Форт Лодърдейл във Флорида и го изведоха по пижама.

Повдигнати са му седем обвинения – едно за възпрепятстване на правосъдието, пет за неверни показания и едно за оказване на натиск върху свидетел. Съобщението за задържането направиха от екипа на специалния прокурор Робърт Мюлер, който разследва руската намеса в президентските избори през 2016 г. и връзките между кампанията на Доналд Тръмп и Москва.

На 7 октомври 2016 г., след като "Уикилийкс" публикува първата порция имейли, прокурорите твърдят, че Стоун е получил текстово съобщение от "сътрудник на високопоставен служител на предизборната кампания на Тръмп", който е казал "Добра работа". Има се предвид информация, която може да навреди на кампанията на кандидата на Демократическата партия. Не се посочват имената на сътрудника и високопоставения служител. В обвинителния акт се описва как Стоун е казал, че това, което Асандж има в неразкритите имейли, е добро за кампанията на Тръмп.

Роджър Стоун многократно е лъжесвидетелствал за разговорите си относно "Уикилийкс". Също така се е опитал да убеди свидетел да излъже пред разследващите. Публично той казва, че не е знаел предварително какво ще публикува „Уикилийкс”. Предполагаемата лъжа, която той разказа и пред Конгреса, е в основата на някои от обвиненията срещу него. Прокурорите цитират и текстови съобщения и имейли, които е изпращал, за това, което е имал Асандж. Има и снимка как стои пред посолството на Еквадор в Лондон, което бе предоставено на Джулиан Асандж като политическо убежище.

Арестът срещу Роджър Стоун е “нова глава” в разследването за връзките на Тръмп с Русия и изборните резултати в САЩ през 2016 г., обявиха американските медии. Според тях значимостта за ареста на Стоун е много голяма, защото за първи път на човек от обкръжението на Тръмп се извърша такъв показен арест.

Роджър Стоун не е случайна фигура в политическия живот на САЩ и най-вече в републиканската партия. Той е работил в кампаниите на всички републикански президенти от Ричард Никсън, до Доналд Тръмп и е свързан с ключови следи, които в момента са цел на разследването срещу Тръмп. Според медиите в САЩ Роджър Стоун е много важна част на връзката между „Уикилийкс” и тайните служби в Русия, които по време на предизборния конгрес на Демократическата партия през 2016 г. хакнаха имейлите на Хилари Клинтън срещу тогавашния кандидат-президент на демократите Бърни Сандерс.  

ФБР в Манхатън са арестували сътрудник на Стоун. Междувременно излезе изявление на бившия съветник от декември, в което казва, че никога няма да свидетелства срещу Тръмп.

“Над 30 души са с повдигнати обвинения от разследването на специалния прокурор Робърт Мюлер, повече от осем са се признали за виновни до момента. Имаме президент, който не се придържа към върховенството на закона, към свободата на пресата. Републиканците трябва да разберат, че това не е лов на вещици и да помогнат, а не да блокират да се завърши разследването на Мюлер за руската намеса в нашите избори”, заяви сенаторът демократ от Колорадо Майкъл Бенет.

“Не съм изненадан от ареста на Роджър Стоун”, заяви бившият директор на ФБР Джон Бренън. Според него дори самият Роджър Стоун е очаквал да бъде арестуван.

“Както много хора от обкръжението на Тръмп, г-н Стоун не спазва етиката и принципите. Седем обвинения е сериозно нарушение на закона. Няма да бъда изненадан, ако скоро започнат нови арести”, уточни Бренън.