Руският президент Владимир Путин призова в интервю за Ен Би Си Вашингтон да му изпрати конкретни доказателства, че руски граждани са се намесили в изборите в САЩ, предаде Ройтерс.

Миналият месец специалният прокурор Робърт Мълър обвини 13 руски граждани и три фирми за намеса в президентските избори през 2016 г. в рамките на заговор да бъде подкрепен кандидат-президентът Доналд Тръмп и да се попречи на Хилари Клинтън.

„Първо трябва да видя какво са направили. Дайте ни материали, дайте ни информация“, заяви Путин в интервю, излъчено късно снощи по Ен Би Си.

Не можем да отговорим на това, ако те не нарушават руските закони“, каза Путин, запитан дали Москва ще предприеме действия срещу посочените лица.

В отговор водещата Мегин Кели изброи някои от обвиненията за руска намеса, предявени от Мълър и други представители на САЩ, включително за разпространяване на фалшива информация онлайн. „С цялото ми уважение към вас лично, с цялото ми уважение към Конгреса, би трябвало да имате хора с правно образование, със сигурност имате“, отговори с усмивка руският президент. Той призова американските власти да отправят официално искане до руския главен прокурор.

„Това трябва да мине по официални канали, а не през крещенето в Конгреса на САЩ“, подчерта Путин.

Снимка: Reuters

Същевременно днес десетки хиляди негови привърженици изпълниха московския стадион „Лужники“ на предизборен митинг, две седмици преди президентските избори.

Снимка: Reuters

Капацитетът на стадиона е 81 хил. души. Според полицията на митинга в спортния комплекс, в който има и други спортни обекти, са участвали 130 хил. души, сред които известни културни дейци, спортисти и общественици.

Снимка: Reuters

Кулминационен момент в митинга бе появата на Путин, който изпя националния химн заедно с поддръжниците си.

Снимка: Reuters