Срещу 13 руснаци са повдигнати обвинения за намеса в американските избори през 2016 г., на които Доналд Тръмп стана президент, съобщиха от офиса на спецпрокурора Робърт Мюлер.

Освен 13-те физически лица, обвинени са и три юридически лица, сред които подкрепената от държавата „ферма за тролове онлайн” Агенцията за изследване на Интернет, пишат от „Гардиън”.

В обвинението, дълго 37 страници, е посочено, че руските действия включват „подкрепата за кампанията на тогавашния кандидат Доналд Тръмп и опетняването на неговия опонент Хилари Клинтън”.

Обвинените руски граждани се представяли за американци в социалните мрежи, купували реклама онлайн и организирали политически протести. Те са откраднали самоличностите на истински жители на Съединените щати, за да пишат онлайн, и са изградили компютърни системи, които да прикриват „руската следа” в действията им.

Според разследването обвиняемите са действали заедно още от 2014 г. насам с цел да „нарушат, възпрепятстват и унищожат законовите функции на американското правителство”, като се намесят в местните политически и избирателни процеси.

Обвинението разкрива и потресаващи подробности за бюджета на „опетняващата кампания”.

Евгени Пригожин
Снимка: iStock

Един от обвиняемите – руският бизнесмен Евгени Пригожин е използвал контролираните от него компании, „Конкорд мениджмънт и кънсълтинг” и „Конкорд кетъринг”, за да финансира руската операция. В един момент те са разполагали с месечен бюджет от 1,25 млн. долара, от които били плащани заплатите на оперативните работници и даже им раздавали бонуси.

Кампаниите са организирани от руснаци, които се представяли от една страна за поддръжници на Тръмп, а от друга – за негови върли опоненти от организации като „Чернокожият живот има значение”.

Обвинените са Михаил Бистров, Михаил Бурчик, Александра Крилова, Анна Богачева, Сергей Полозов, Мариа Бовда, Роберд Бовда, Джейкун Огли, Вадим Подкопаев, Глеб Василченко, Ирина Кавержина, Евгени Пригожин и Владимир Венков.

Всички са обвинени в конспирация срещу Съединените щати. Трима от тях са обвинени в банкова измама, а петима – в кражба на чужда идентичност.

От руското МВнР заявиха, че обвиненията срещу руските граждани са абсурдни и отразяват „съвременната американска политическа реалност”.

„Според Министерството на правосъдието на САЩ те са 13. 12 души са осъществили намесата в изборите в САЩ?! 13 срещу спецслужби с милиардни бюджети? Срещу разузнаване и контраразузнаване, срещу новите технологии и разработки? Абсурд!”, заяви говорителят на руското външно Мария Захарова.