Ядрената заплаха от Северна Корея (КНДР) е "най-опасната криза, пред която сме изправени днес", заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, цитиран от ДПА.

Като разглеждаме периода на Първата световна война, има процес на постепенна ескалация, заяви Гутериш. Трябва да избегнем момента, при който партньорите изведнъж откриват, че са в състояние на война, подчерта генералният секретар пред медиите.

"Потенциалните последствия на военни действия са прекалено ужасяващи", добави той.

Генералният секретар на ООН подчерта, че осъжда категорично ядрените опити на Северна Корея и призова Пхенян да спазва международните си задължения, както и кризата да бъде уредена чрез диалог.

"КНДР отново наруши глобалните норми против ядрените експлозии", заяви той. "Страната отново предизвика Съвета за сигурност на ООН и международната общност. КНДР отново ненужно и безразсъдно изложи на риск милиони - включително собствените си граждани, изправени пред суша, глад и сериозни нарушения на човешките им права", добави Гутериш.

Генералният секретар подчерта на пресконференция, че в тази криза единството на Съвета за сигурност, и особено на постоянните му членове, е от първостепенно значение, предаде Франс прес. Той предложи отново да играе ролята на посредник в кризата.

Русия заяви, че гласуването на международни санкции срещу КНДР в понеделник, както искат САЩ, би било прибързано. "Не мисля, че ще можем да действаме толкова бързо", заяви по-рано руският посланик в ООН Василий Небензя.

Той подчерта, че текст, който съдържа само санкции, няма да има особен смисъл. "Искаме да се споменава нуждата от политически диалог, основаващ се на последните инициативи", добави Небензя и посочи, че единственото предложение на масата за преговори е руско-китайската инициатива за замразяване както на севернокорейската ракетна и ядрена програма, така и на общите маневри на САЩ и Южна Корея.

Съветът за сигурност на ООН има важна роля в севернокорейската криза, но не и централна, заяви дипломат, пожелал анонимност. "ООН няма да постигне решение за Северна Корея. Мирът зависи от китайско-американския диалог", смята източникът на АФП.