Изследване в Република Южна Африка установи, че антителата срещу доминиращия в страната вариант на коронавируса предотвратява заразяването с другите щамове, съобщи Ройтерс.

Резултатите от експериментите в лабораторни условия дават надежда, че ваксини срещу COVID-19 на базата на варианта 501Y.V2, идентифициран в страната в края на миналата година, могат да защитават срещу множество други разновидности на вируса, които циркулират по света.

„Използвахме плазма...от хора, заразени при последната вълна с варианта 501Y.V2 и я използвахме срещу вируса от първата вълна и установихме, че тя може да неутрализира, разбира се, не по начина, по който може да неутрализира този вариант, но всъщност го прави съвсем добре“, каза Алекс Сигал от Африканския здравен изследователски институт.

Според него ваксините, създадени при отчитане на варианта, може да защитават и срещу другите разновидности на вируса.

„АстраЗенека“ и „Джонсън енд Джонсън“ вече разработват ваксини въз основа на южноафриканската разновидност. „Модерна“ вече е адаптирала своята ваксина и ще я подложи на клинични тестове върху хора“, обяви Салим Абдул Карим, главен съветник на южноафриканското правителството за COVID-19.