Южноафриканската мутация на COVID-19 продължава да се разпространява на Балканите. След Гърция, Хърватска и Словения съобщиха за случаи на заразени с този вариант.

Два са случаите на южноафриканския вариант на новия коронавирус в Хърватия, съобщи епидемиологът от Института за обществено здраве Горанка Петрович по телевизия Ен1, предаде агенция „Хина“.

Мутацията е открита при две лица, които са се върнали от Занзибар в Африка, разкри Петрович, която допълни, че от пробите, които страната ѝ е изпратила в Европейския център за контрол на заразните болести, 20% са с британския вариант на коронавируса.

Първи случай на южноафриканския вариант на коронавируса е потвърден в петък и в Словения, съобщи министърът на здравеопазването на страната Янез Поклукар, цитиран от агенция „Хина“.

Пациентът е лекар от град Марибор, който е пребивавал в Намибия миналата седмица заедно с още няколко души и се е върнал на работа в понеделник, уточни министърът.

Още двама души от тези, които са били заедно с лекаря в Африка, са заразени, вероятно със същия вариант на вируса, а други няколко души са поставени под карантина, съобщи Поклукар. По думите му няма нужда от някакви специални мерки във връзка с тези случаи.

Словенското външно министерство призова още веднъж словенските граждани да избягват рисковани пътувания в чужбина, като допълни, че увеличеният брой нови случаи на COVID-19 в западна Словения се дължи на британския вариант на вируса, който се разпространява от Италия.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!