Положението с коронавируса не само остава сериозно в много части на Европа, но и трябва да се внимава с разпространението на вариантите му. Това каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след първото заседание на Европейския съвет.

Тя обясни, че британският вариант вече е във всички държави членки с изключение на една. Южноафриканският е в 14 страни членки, а бразилският вариант - в седем.

„Наблюдаваме стабилни и низходящи тенденции на заболеваемостта в 20 държави, но нарастващи тенденции в около 7 други държави. В същото време сред нашите граждани действително се наблюдава нарастваща умора от COVID-19. Това беше много тежка година на изпитания, но не бива да се отпускаме точно сега“, каза председателят на ЕК.

Тя изтъкна, че първата задача е да се постигне масова ваксинация. Именно затова трябва да се положат усилия темпът на ваксиниране да се ускори.

„До края на тази седмица на Европейския съюз ще бъдат доставени над 50 милиона дози ваксини. Към днешна дата са приложени над 29 милиона дози. Това са приблизително 6,4% от цялото население. Ако не броим децата и юношите, това са 8% от възрастното население“, информира Урсула фон дер Лайен.

Крачка напред в производството на ваксини

Понастоящем 41 промишлени обекта допринасят за производството на ваксини в Европа. Тя даде за пример „Бионтех“, която наскоро е започнала да произвежда ваксини в Австрия и в град Марбург, Германия.

„Това доведе до леко забавяне през въпросната седмица, но те вече наваксаха с доставката на ваксините си. При пълен капацитет заводът в Марбург ще бъде в състояние до юли да произвежда 1 милиарда дози годишно“, обясни още Фон дер Лайен.

Програмата КОВАКС

Европейският съюз обяви удвояване на подкрепата си за инициативата КОВАКС на 1 милиарда евро.

„Тъй като знаем, че ваксината е крайно необходима, държавите членки следва да използват механизма за споделяне на ваксини, който предложихме миналата седмица, за да организират потенциални дарения на ваксини за нашите партньори“, обясни Урсула фон дер Лайен.

Адаптиране на ваксините към вариантите на коронавируса

„Наша задача е да ги откриваме и да се справим с тях възможно най-бързо. Това е причината, поради която миналата седмица стартирахме инкубатора на HERA, за да изградим своя отговор на вариантите, за да останем в ниските стойности на кривата в графиката. Това, което трябва да направим, е да подпомогнем бързото откриване на нови варианти чрез сътрудничество с държавите членки - по-специално чрез увеличаване на секвенирането“, обясни председателят на ЕК.

По нейните думи е важно да се подкрепя и научноизследователската дейност в областта на ваксините.

„Затова, след като създадохме един вид библиотека с вариантите на вируса, трябва постоянно да подхранваме научните изследвания за адаптиране на ваксините към потенциалните промени“, допълни тя.

„Започнахме общоевропейска мрежа за клинични изследвания, защото ако разработите актуализирани ваксини, естествено се нуждаете от клинично изследване, за да ги тествате. Нуждаем се и от изменение на регулаторните процедури, за да се ускори одобряването на модифицираните ваксини срещу COVID-19“, обясни Урсула фон дер Лайен.

Сертификатите за ваксинация

Председателят на ЕК коментира, че има редица въпроси около тях – както политически, така и научни. Все още не е ясно дали болестта може да се предаде дори и след ваксиниране. Има обещаващи данни от Израел, където ваксината на „Пфайзер“/“Бионтех“ показва, че при ваксиниране с две този човек вече не предава болестта.

„Решението за това какво можете да направите евентуално с такъв сертификат за ваксинация трябва да бъде взето конкретно от всяка държава. Но на равнище ЕС вярвам, че трябва да ги използваме, за да гарантираме функционирането на единния пазар“, поясни фон дер Лайен.

„Държавите членки ще трябва да пристъпят бързо към работа, ако искаме такъв „зелен сертификат“ да бъде въведен до това лято. Освен че трябва да постигнат съгласие по принципите и технологията, те ще трябва да осигурят бързо и пълно въвеждане в националните си здравни системи и в своите гранични системи“, поясни председателят на ЕК.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!