Германският канцлер Ангела Меркел беше избрана за "Личност на годината" за 2015 г. в класацията на американското списание „Тайм”.

Меркел „иска повече за страната си, отколкото други политици биха се осмелили да помислят. Тя застава твърдо срещу тиранията и стремежа към лични изгоди. Показва непоколебим морал и лидерство във време, в което тези качества са от особена нужда”, обосновават избора си от "Тайм". 

Ангела Меркел е първата жена, самостоятелно наградена с отличието, откакто през 1999 г.  официалното име на класацията беше сменено от „Мъж на годината” на „Личност на годината”.

Миналата година отличието беше присъдено на събирателен образ, в който участват и жени - борците срещу ебола.

Германският канцлер започна 2015-а, като застана срещу руския президент Владимир Путин и анексирането на Крим. След това дойде гръцката дългова криза, която заплаши цялата еврозона от рухване. Меркел преодоля и тази криза със силна ръка.

Снимка: Reuters

Последното предизвикателство, пред което германският канцлер се изправя, е миграционната криза, която заля цяла Европа.

Ангела Меркел отвори вратите на Германия в момент, в който други държави затварят границите си. Това решение ѝ донесе критики както от германските граждани, така и от консервативно настроените европейски политици.

Експерти припомнят, че отличието „Личност на годината” се дава на онази личност или група хора, които са имали най-силно влияние върху света и новините през последната календарна година. Не се взимат под внимание колко "добри" или "лоши" са претендентите.

Именно затова един от претендентите тази година беше лидерът на "Ислямска държава" Ал-Багдади. През 1938 г. класацията е оглавявал Адолф Хитлер, а Йозиф Сталин е двукратен носител на отличието - през 1939 и 1942 г.