Американски военни са попаднали под обстрел на турската артилерия недалеч от сирийския град Кобанe, заяви говорител на Пентагона, цитиран от сайта на ТАСС. 

Американско официално лице е потвърдило, че в опасна близост до американски пост в Североизточна Сирия са паднали снаряди и е имало няколко експлозии, съобщава Ал Джазира. 

Съединените щати заплашиха Турция с тежки санкции заради операцията. 

"Ако Турция направи нещо, което не трябва да прави, ние ще й наложим санкции, които досега са изпитвали много малко страни", заяви Тръмп. 

Инцидентът е станал около 21:00 ч. местно време. Един от снарядите се взривил на „няколкостотин метра” от мястото, където са се намирали военните на САЩ, недалеч от зоната за безопасност. 

САЩ са уведомили Анкара за присъствието на техни части в този район. Няма пострадали сред американските войници, но САЩ настояват повече такива случаи да не се повтарят. 

Малко по-късно Майкъл Помпео е съобщил, че от района са изведени 60 американски войници. 

„Турция насочи значителни сили в Сирия. В неделя вечерта стана ясно, че Ердоган възнамерява да вкара войска. Там ние имахме най-малко 60 души. Те не можеха да останат на място и да си гарантират сигурността. Президентът Тръмп взе решение да ги прехвърли на 20-30 км от това място”, разясни ръководителят на американската дипломация.  

Американските военни не са били мишена на обстрела, заяви Турция. Армията на Ердоган настъпва все по-уверено и прочиства така наречената буферна зона. От началото на интервенцията са загинали около 350 кюрдски бойци.   

Междувременно Русия блокира в Съвета за сигурност на ООН американска проекторезолюция, призоваваща Турция да прекрати своята операция в Сирия.