Над 340 кюрдски бойци са убити от началото на операцията в Северна Сирия, по официални данни на турската армия. Същевременно десетки хиляди мирни жители напускат домовете си.

Около 70 000 души вече са се изселили от Тал абяд и Рас ал-Аин за трите дни бойни действия, смята върховният комисар на ООН за бежанците.

„Още стотици хиляди са в голям риск заради враждебните действия и настъпващия студ”, каза Филипо Гранди, върховен комисар на ООН за бежанците.

Снимка: EPA

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пристигна в Анкара и също изрази опасения за цивилните и призова Турция към сдържаност.

„Споделих нашите сериозни опасения от операцията и от по-нататъшна дестабилизация на региона, ескалация на напрежението и най-вече за последващите страдания на хората”, заяви Йенс Столтенберг.

Същевременно председателят на Европейския съвет Доналд Туск разкритикува президента Ердоган за заплахата му да пусне бежанската вълна към Европа.

Снимка: Reuters

Турция няма да спре с офанзивата срещу кюрдските милиции в Северна Сирия, заяви турският президент Реджеп Ердоган на фона на растящите критики от страна на междунароидната общност за назряващата хуманитарна катастрофа в региона.