Американски военен кораб се насочи към Сирия. Президент Доналд Тръмп отмени участието си в среща на върха на латиноамериканските държави заради химическата атака срещу цивилни в град Дума. Светът чака да види какви ще са ответните действия на Вашингтон.

След като кадрите обиколиха света Белият дом обеща силов и решителен отговор, ако се докаже, че извършител на газовата атака е режимът в Дамаск.

„Президентът даде ясно да се разбере, че след победата над Ислямска държава ще върне нашите части от Сирия. Но в същото време той иска да е сигурен, че Башар Асад няма повече капацитет да извършва химически нападения срещу цивилни”, посочи Сара Сандърс, говорител на Белия дом.

Сирийското правителство покани организацията за забрана на химическите оръжия да извърши инспекция в град Дума. Руските военни в страната твърдят, че няма данни за употреба на бойни отровни вещества.

„Факт е, че Русия възпрепятства действията на международно ниво. Че има възможности да промяна на ситуацията и че може да се посочи кой каква отговорност носи. Не виждам в това поведение никакъв конструктивизъм”, заяви Хайко Мас министър на външните работи на Германия.

Съединените щати, Великобритания и Франция обсъждат възможности за общ отговор на химическата атака. В Източното Средиземноморие вече е американският ракетоносец Доналд Кук, който носи на борда си ракети Томахок. След предишната предполагаемо химическо нападение в Хан Шейхун точно преди година, американски кораби нанесоха наказателен удар по сирийското военно летище в Шайрат.