Американците дадоха своя глас и поставиха нов исторически рекорд – близо 67% е избирателната активност.

За последен път толкова много избиратели е имало преди 120 години.

7 щата ще решат изхода от вота. Броенето на бюлетините все още продължава.

Битката за Белия дом продължава. Америка брои до 270. Толкова, колкото са гласовете за мнозинство в избирателната комисия – всеки един от 50-те щата и окръг Колумбия изпраща за победителя определен брой делегати в зависимост от населението си.

На 4 ноември Америка осъмна с 42 щата оцветени в червено или синьо. Засега 214 гласа са за републиканеца Тръмп и 227 – за  демократа Байдън.

Битката за останалите гласове ще е до последната бюлетина в осем щата, сред които Аризона, Джорджия, Мичиган, Северна Каролина, Пенсилвания и Уисконсин.

А докато цялото внимание беше фокусирано върху битката за Белия дом, на 3 ноември се решаваше една също толкова важна битка – тази за контрола в сградата на Капитолия във Вашингтон.

Демократите държат от две години мнозинство в долната камара – Камарата на представителите, а републиканците имат дългогодишен превес в горната – Сената.

Междинните резултати показват, че демократите получават 190 места в Камарата на представителите, а републиканците – 185. За 60 места още няма данни. Тенденцията е демократите да губят места в долната камара, но пък да наваксват в Сената.

Данните са на сайта „Риъл клиър политикс“.