Изборите в САЩ приключиха. Броенето на бюлетините все още продължава. Не е ясно кой е ще е 46-ият президент на САЩ.

По предварителни данни от разпределението на електоралните гласове кандидатът на демократите Джо Байдън има 227 гласа, кандидатът на републиканците Донлад Тръмп – 214. Неразпределени остават 97 гласа.

Байдън води с много малка преднина и в националния вот – има 50,2%.

Доналд Тръмп обвини демократите, че се канят да фалшифицират резултатите – без конкретика.

„Подготвяхме се за голямо празненство. Печелихме всичко и изведнъж всичко беше отменено. Резултатите са феноменални. Подготвяхме се да празнуваме нещо красиво и хубаво. Какъв вот! Какъв успех!

Това е измама за обществото и срам за страната. Подготвяхме се да отпразнуваме. Честно казано, ние спечелихме. Целта ни сега е да осигурим почтеност заради доброто на страната. Искаме законът да се прилага правилно. Ще отидем във Върховния съд. Искаме броенето на гласовете да приключи. Не искаме демократите да намират бюлетини в 4 сутринта и да ги добавят. Това е тъжен за мен момент“, обяви в изборната нощ действащият президент.

Нощта започна с протест пред Белия дом, където цяла вечер се събираха поддръжници на кандидата на демократите Джо Байдън. Те твърдяха, че нямат намерение да участват в безредици.

Шествието премина по улиците на Вашингтон без ексцесии и арести.

Докато едни протестираха, други очакваха развръзката на среднощни улични партита.