Президентът на САЩ Доналд Тръмп обеща пред поддръжниците си в предизборния щаб да сезира Върховния съд във връзка с президентските избори, съобщава специалният пратеник на bTV във Вашингтон Росен Цветков.

Тръмп заяви, без да представи доказателства, че са извършени "огромни измами" при броенето на бюлетините.

"Това е измама за обществото и срам за страната. Подготвяхме се да отпразнуваме. Честно казано, ние спечелихме. Целта ни сега е да осигурим почтеност заради доброто на страната. Искаме законът да се прилага правилно. Ще отидем във Върховния съд. Искаме броенето на гласовете да приключи. Не искаме демократите да намират бюлетини в 4 сутринта и да ги добавят. Това е тъжен за мен момент", каза президентът в официално изказване.

Изборната нощ във Вашингтон започна неспокойно. Противници на Тръмп се отправиха на шествие от Белия дом по улиците на американската столица. Не се стигна обаче до големи инциденти.

Доналд Тръмп говори за себе си като победител. В „Туитър“ президентът публикува няколко съобщения, в които говори, че изборите са откраднати. Платформата реагира светкавично, като маркира туита за подвеждащ.

Към момента е известно, че Тръмп печели ключовия щат Флорида с гласовете на латиноамериканската общност. Кандидатът за втори мандат печели в Охайо, Тексас и Айова. Има и известна преднина в Джорджия, но това са само прогнозни резултати и е твърде рано да се казва кой е победителят в тази изборна надпревара.

Снимка: btvnovinite.bg

В национален мащаб гласуването е с 1% в полза на Байдън  - почти 66 милиона гласа за  демократа и над 64 милиона за републиканеца. До момента Байдън има 225 в електоралната колегия срещу 213 за Тръмп. Това обаче не е достатъчно за победа, за която са необходими 270 гласа.

Снимка: btvnovinite.bg

Още 100 гласа остават неразпределени. Те се определят от победата в Аляска, Джорджия, Мичиган, Северна Каролина, Невада, Пенсилвания и Уисконсин. В пет от тези щати води Тръмп, а в два - Байдън, сочат данните на сайта за политически прогнози „Риъл Клиър политикс“.

Нито една от големите новинарски телевизионни мрежи не е обявила някой от кандидатите за победител.