Американска алпинистка на 41 години изгуби живота си в неделя, след като бе ударена от гръм в швейцарските Алпи, съобщи полицията.

Жената била заедно с 40-годишен мъж, но следователите не съобщават неговата националност. Двамата алпинисти били изненадани от силна буря, по време на която жената била ударена от гръм.

Нейният партньор в изкачването е подал сигнал, но заради лошите метеорологични условия, спасителите са успели да пристигнат до мястото с хеликоптер едва шест часа по-късно. Лекар само установил смъртта на жената.

По-рано бе съобщено, че 34-годишен южнокорейски алпинист е изчезнал на височина 4300 м в района на Мон Блан.

Снимка: iStock

Организирано е издирването му, но досега няма резултат. Полицията съобщи, че след много усилия са успели да спасят неговият партньор – 44-годишен кореец.

Двамата алпинисти са тръгнали в неделя да покоряват Мон Блан, но били застигнати от лошо време, след като преодолели денивелация от 700 м. Заради лошото време спасителните операции били отложени. Все пак екип с хеликоптер е успял да отведе 44-годишният кореец, който бил в състояние на хипотермия.

Той вече се намира в болница и няма опасност за живота му, казват лекарите. За момента той не е разпитан, така че не се знае защо двамата са се разделили. Възможно е изчезналият мъж да се е опитал да стигне до по-високо място, за да успее да се свърже със спасителната служба по телефона.