Френската кинозвезда Ален Делон се възстановява след инсулт. Той е получен преди няколко седмици. Състоянието на 83-годишния актьор в момента е стабилно.

От близо 10 дни Ален Делон е под непрекъснато наблюдение в частна швейцарска клиника. Защо в Швейцария? Ето вероятните причини: Ален Делон има двойно гражданство – френско и швейцарско. В Швейцария е позволена евтаназията, а Ален Делон многократно е заявявал подкрепата си за тази практика, която е строго забранена във Франция. За радост на почитателите на актьора, кризата за момента изглежда преодоляна.

Още в средата на юни в артистичните среди във Франция упорито се говореше, че Ален Делон е приет в болница в Париж заради инсулт.

Дни по-късно се появиха слухове и за операция на актьора и близо 3-седмично възстановяване в интензивно отделение.

Едва вчера синът му Антъни потвърди за инцидента и увери, че състоянието на актьора вече е стабилно.

Последната публична поява на Ален Делон беше през месец май на фестивала в Кан, където той получи почетна „Златна палма” за цялостно творчество, връчена му от неговата дъщеря Анушка.

„Когато започвах тази професия, ми казаха, че има нещо много трудно в нея – да остана във времето. Аз останах 62 години. Сега знам кое наистина е трудно – да си тръгна. Защото аз си тръгвам. Но няма да тръгна без да ви го кажа и без да ви благодаря”, заяви тогава Ален Делон.

Церемонията в Кан изглеждаше като сбогуване на световноизвестния актьор с публиката.

Ален Делон има над 90 филма зад гърба си и безспорно остава едно от величията далеч не само на френското, но и на световното кино.