Легендарният френски актьор Ален Делон получи почетната награда „Златна палма“ за цялостен принос в киното. Тържествената церемония по награждаването се състоя снощи. Той се просълзи, докато получаваше наградата и благодари на публиката, с която искаше да се сбогува.

Снимка: EPA

"Отдавна не съм се плакал", каза 83-годишният актьор.

Ален Делон дълго размишляваше над това дали да приема голямата награда, но в крайна сметка реши да я вземе и по този начин да уважи всички режисьори, с които е работил през годините.

„Първоначално отказвах, защото смятах, че тя трябва да бъде връчена на режисьорите, с които съм работил – Жан-Пиер Мелвил, Лукино Висконти и др. Те я заслужават. Преди няколко месеца разговарях с директора на фестивала в Кан Тиери Фремо и осъзнах, че тези режисьори вече не са сред нас. Тук съм в памет на тяхната сила и талант“, каза Ален Делон.

Най-известните му роли са във филмите „Роко и неговите братя“ (1960 г.), "Гепардът" (1963 г.), „Самурай“ (1967 г.), „Басейнът“ (1969 г.), „Двама в града“ (1973 г.) и други.

Той e симлол на френското кино. Партнира си с велики актьори като Лино Вентура, Жан Габен, Роми Шнайдер, Жан-Пол Белмондо, Чарлз Бронсън, Тоширо Мифуне, Урсула Андрес, Бърт Ланкастър, Клаудия Кардинале и др.

Ален Делон е носител на наградите „Сезар“ за филма „Нашата история“ и почетната награда на Международния берлински кинофестивал.

Снимка: EPA