Лидерът на руската опозиция Алексей Навален бил "отровен" от неидентифицирана токсична субстанция, но лекарите са го върнали обратно в затвора, въпреки състоянието му, съобщи неговият адвокат и личният му лекар в понеделник, цитирани от AFP.

Основният опонент на президента Владимир Путин бе откаран в болница в неделя - ден, след като почти 1400 души бяха арестувани на неразрешен протест, в най-голямата полицейска кампания срещу опозицията през последните години.

Навални бе хоспитализиран с „остра алергична реакция“, но по-късно неговите поддръжници казаха, че вярват, че е бил изложен на отрова.

"Това наистина е отравяне с някаква неизвестна химическа субстанция", заяви неговият адвокат Олга Михайлова пред репортери пред московската болница № 64, която лекува Навални.

Навални в неделя имаше подути клепачи, кръвоизлив в окото и обрив по горната част на тялото, каза личната му лекарка Анастасия Василиева.

Тя поясни, че и тя, и 43-годишният опозиционен лидер смятат, че реакцията може да е била отговор на "някакъв химичен агент".

Навални се намира в затвора от миналата седмица заради организирането на неразрешен митинг.