Западни издания коментират масовите арести, извършени в събота срещу участниците в неразрешен антиправителствен протест в Москва, както и влизането на Алексей Навални в болница.

Засилват се опасенията, че арестуваният критик на Путин е бил отровен, пише британският вестник "Таймс".

„Страховете за здравето на най-видния критик на Кремъл са нараснали, след като той бе приет в болница, а лекар заяви, че не е изключено той да е имал контакт с токсично вещество. Макар да няма признаци, че животът му е изложен на непосредствена опасност, новината за здравословното състояние на Навални ще привлече внимание в страната, в която през 2015 г. опозиционният политик Борис Немцов бе застрелян недалеч от Кремъл”, пише британският вестник "Гардиън", цитиран от БТА.

„Арестите започнаха още преди началото на демонстрацията. Самото присъствие близо до мястото, където се събират демонстрантите, бе достатъчно, за да бъдеш помъкнат към полицейските ванове”, пише британският вестник "Индипендънт" по повод случилото се в Москва.

„Суровата полицейска тактика бе само част от операцията срещу белязаната от най-големи безредици демонстрация в Русия от седем години насам. В навечерието на съботния протест властите арестуваха най-видния руски опозиционер Алексей Навални. Изказванията на московските ръководители, че срещу хората, които дойдат на неразрешената демонстрация, ще се действа "в съответствие с установената процедура" вероятно се отразиха на броя на демонстрантите, които бяха по-малко от участниците в разрешена демонстрация предходната седмица”, пише още "Индипендънт".

„Репресивните мерки срещу демонстрацията в Москва разкриват нов подход по отношение на опозицията”, пише американският вестник "Вашингтон пост".

„Според експерти броят на арестуваните демонстранти (близо 1400) е индикация за промяна в подхода на руския елит, който е все по-загрижен за политическата стабилност. Недоволството сред руснаците расте по различни въпроси, като се започне от токсичните сметища, които тровят малките градове, и се стигне до икономическите проблеми и пречките, създавани пред независимите кандидати да участват в борбата за изборни постове”, изтъква "Вашингтон пост".