Външните министри на Албания и Косово Генц Цакай и Беджет Пацоли подписаха в Тирана споразумение, което предвижда да започнат действия за откриване на общи посолства и консулски представителства, предадоха македонските информационни сайтове, цитирайки агенция МИА.

Споразумението се основава на четири стълба и е в служба на общия интерес на международната сцена, каза министър Цакай. В него е очертана и общата стратегия в областта на външната политика.

„Четирите стълба са политика, дипломация, професионализъм на работещите и дипломатическа култура. В политически аспект Албания се задължава за конкретно представяне, защита и утвърждаване на политическите позиции на Косово във всички случаи, когато неговото присъствие и утвърждаване на политически становища е невъзможно по обективни причини. Албания ще предприеме и специална кампания за утвърждаване на държавността на Косово на международно ниво", каза Цакай.

Според двамата министри споразумението отваря нова глава в областта на външната политика между Албания и Косово. Пацоли, който се обърна към Цакай с думите „братко мой", каза, че Косово е „стая в общия ни дом".

„Заедно ще бъдем по-силни", заключи Пацоли.

Споразумението за създаването на общи мисии се сключва, след като косовският президент Хашим Тачи заговори за обединение с Албания, ако ЕС продължи да изолира страната му. В края на юни Тачи заговори и за обединение на Косово с трите общини в Южна Сърбия с преобладаващо население – Прешево, Бояновац и Медведжа.

Междувременно Албания е разтърсена от голяма политическа криза и продължителни протести. Битката между премиера Рама и президента Мета се задълбочи след провеждането на местните избори, които бяха бойкотирани от опозицията.