Призив към мюсюлманите по света да се обединят срещу „заплахата” от Запада и Русия в Сирия и Ирак отправи лидерът на международната терористична мрежа „Ал Кайда” Айман ал Зауахири.

В свое обръщение, публикувано в интернет, той заявява, че „американците, руснаците, иранците, алавитите и „Хезбола“ координират своята война срещу нас – толкова ли не може да прекратим борбата помежду си и да насочим дейността си срещу тях“, предаде агенция Ройтерс.

Не е известно кога е направен записът, но споменаването на Русия означава, че това е станало след 30 септември, когато Русия започна авиоударите си в Сирия срещу терористите.

През септември „Ал Кайда“ обяви, че не признава халифата на терористичната групировка „Ислямска държава“ (ИДИЛ) и нейния лидер Абу Бакр ал-Багдади, и предложи на бойците й да се присъединят към нея в борбата срещу страните от западната коалиция в Ирак и Сирия.

Експертите отбелязват, че сътрудничеството на „Ал Кайда“ и ИДИЛ може да усложни положението в и без това разтърсвания Близък изток.