Великобритания назначи Кен Макалъм за новия шеф на контраразузнавателната служба МИ5.

Макалъм е един от големите професионалисти на сцената на британския шпионаж. Зад гърба си има близо 25-годишен стаж в службата, предаде „Ройтерс“.

Той води отговорът на службата при опита за убийство на руския двоен агент Сегрей Скрипал и дъщеря му Юлия, които предполагаемо бяха натровени със съветски препарат „Новичок“ през 2018 г. Един британски гражданин загина.

Великобритания обвини Русия за нападението, а от Кремъл отрекоха да имат някаква роля в отравянето, въпреки че Западните сили изгониха редица руски шпиони, работещи под дипломатическо прикритие.

Макалъм отговаря и за антитерористичните разследвания в навечерието на летните олимпийски игри в Лондон през 2012 г.

Неговото назначение беше обявено от вътрешния министър Прити Пател. Той ще наследи на поста Андрю Паркър, който се оттегля през април.

Паркър е на поста от 2013 г. Той се задържа повече време на позицията, за да осигури стабилен преход по време на развода между Лондон и Брюксел.

„Нашият народ и нашите партньори се стремят да опазят страната и винаги са готови да положат усилия това да се случи. Отдадох кариерата си на това и сега е огромна привилегия да поведа службата“, обясни новият шеф на МИ5.

Службата е основана през 1909 г. за противодействие на немски шпиони в годините преди Първата световна война. В момента работешите в МИ5 са около 4000 души.

Водещи приоритети на Макалъм начело на службата ще са да използва бързо-развиващите се възможности, предоставени от модерните технологии, включително и машинното обучение (Machine learning).