Адвокатите на бившия военен командир на босненските сърби генерал Ратко Младич, който е подсъдим за геноцид и военни престъпления в Международния трибунал в Хага, ще подадат молба за лечението му в Сърбия, предаде ТАСС.

Синът на генерала Дарко Младич съобщи днес, че молбата ще бъде внесена до края на деня или утре сутринта. Той каза, че след като молбата за лечение на баща му в Русия е била отхвърлена от трибунала, сега ще бъде поискано разрешение да се лекува в Сърбия, тъй като е сръбски гражданин.

Дарко Младич каза още, че семейството на генерала подготвя група лекари за независими преглед на Ратко Младич в затвора и е подготвило молба до сръбските власти да предоставят гаранции на Международния трибунал, че след лечението той ще бъде върнат в Хага.

Според Дарко Младич здравето на баща му постоянно се влошава. Неотдавна роднини са го посетили в Хага, но свиждането бъде прекъснато, защото той бил много изтощен и трябвало да се оттегли за почивка.

Процесът против Ратко Младич в Международния трибунал започна през май 2012 г. и приключи през декември 2016 г. Очаква се присъдата да бъде произнесена до ноември тази година.

Бившият военен командир на босненските сърби Ратко Младич е обвинен по 11 точки, включително за организирането на клането на около 8000 мюсюлмански мъже и момчета в анклава Сребреница през 1995 г. и за артилерийския обстрел на Сараево.

Ратко Младич има проблеми със сърцето, а в затвора в Хага е преживял инфаркт. Прекарал е и няколко инсулта. Според руски специалисти лекарите в Холандия са допуснали пропуски в лечението му.