Сепаратисткото правителство на Каталуния обяви, че 90% от подадените гласове на вчерашния референдум за самоопределение, който бе забранен от испанското правосъдие, са за независимост, предаде АФП.

Говорителят на правителството Жорди Турул отчете, че в референдума са участвали над 2,2 млн. души и 2,02 млн. са гласували за независимост.

Снимка: Reuters

Гласували са около 42,3% от общо 5,34 млн. избиратели в Каталуния, добави Ройтерс, като цитира Турул.

Бюлетина с „не“ са подали 7,8 на сто от гласувалите (176 хил.), празните бюлетини са 2 на сто, а невалидните – 0,9 на сто.

Полицията е запечатала насила 400 секции.

„Това е победа за демокрацията и хората, които я защитиха по мирен начин“, каза Турул, цитиран от ДПА.

Според каталунското правителство допитването трябва да бъде признато за легитимно.

Снимка: Reuters

Премиерът на Каталуния Карлес Пучдемон обяви в тържествено обръщение към хората, че каталунците сами са извоювали правото да имат независима държава и че до няколко дни ще внесе резултатите от референдума в регионалния парламент.

Испанският премиер Мариано Рахой обаче бе категоричен, че Каталуния не е успяла да проведе референдум, а народът е бил подлъган.

Рахой нарече допитването стратегия на регионалното правителство срещу законността и демократичността, както и „път, който не води никъде“. Той каза, че иска свикване на Конгреса и всички парламентарни групи да вземат решение как ще се действа оттук нататък. Той защити действията на националната полиция и каза: „Направихме каквото трябваше, изпълних задълженията си. Законът и само законът е най-важен от всичко. Натежа демокрацията“.

Резултатите от гласуването бяха обявени на площад „Каталуния“, където имаше празненство. Според специалния пратеник на bTV Рада Домусчиева обаче са се събрали много по-малко хора от очакваното – около 1000, вместо 20 хил.

Вижте атмосфера от празненствата:

844 души са пострадали при вчерашните сблъсъци с полицията, съобщиха каталунските здравни власти. Според Мадрид 33-ма от тях са членове на гражданската гвардия и националната полиция.

Като отговор на насилието на 3 октомври в Каталуния ще има обща стачка.

Домусчиева отчете, че тя не е станал свидетел на насилие, точно обратното – на спокойно гласуване, за което имало дълги опашки с чакащи дори по девет-десет часа.

Напрежението не се появява никога само, отбеляза тя. Всичко беше организирано от хората, които дадоха идеята за този референдум. Чрез есемеси, „Фейсбук“ и приложения като „Уотсап“ се свикваха хората пред секциите, за да ги охраняват, създаваше се напрежение и им се внушаваше, че ще бъдат нападнати. Напрежението се създаваше предварително, например – гласуването трябваше да започне в 9 ч., а всички бяха призовани още от 8 ч. да блокират движението около секциите, както и бяха държани до късно вечерта, като отново им се внушаваше, че националната гвардия ще ги нападне. Никой не ги нападна. Нещата винаги имат две страни. Не гражданската гвардия бе дошла да пребива, имаше провокации, имаше и провокатори, каза тя.

Домусчиева разказа още, че в училището „Рамон Лул“, за което се твърди, че имало ранен в тежко състояние, никой не е потвърдил пред нашия екип за такъв инцидент.

Оттук нататък по закон в следващите дни резултатите от референдума трябва да бъдат внесени в местния парламент и той да приеме прокламацията за независимост. Автоматично резултатите не означават нищо. И пак е странно кой ще признае референдума, защото досега никой не е показал документи за него, няма избирателна комисия, никой не е виждал избирателните списъци – те са в онлайн приложение, не знаем колко наистина са имащите право на глас и реално колко са гласували. Има информация, че начинът на гласуване е променян в хода на изборния ден. Няма независими наблюдатели, нито застъпници, каза още специалният ни пратеник.

Вижте още във видеото:

По обяд местно време на площада на университета ще има студентски протест. На площада пред сградата на местната управа пък ще се проведе протест на политици, които ще почетат с едноминутно мълчание ранените вчера.