500-метров астероид днес премина край Земята, без минаването му да бе свързано с какъвто и да било риск от сблъсък, предаде Франс прес като цитира НАСА.

Астероидът 2004 BL86 мина на разстояние 1.2 милиона км от нашата планета, т.е. на разстояние, което е 3 пъти по-голямо от това между Земята и Луната.

Става въпрос за най-голямото небесно тяло, преминало толкова близо до нашата планета. Следващото му преминаване край Земята ще бъде след два века и също няма да е свързано с риск от сблъсък.

"Този астероид не представлява заплаха за Земята в бъдеще, но като се има предвид, че в астрономически смисъл ще мине относително близко край Земята, земляните ще имат уникална възможност да наблюдават обект с подобни размери и да научат повече неща за него", заяви Дон Йоманс от Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА.

"Не знаем почти нищо за този астероид и затова той може да ни поднесе някои изненади. Когато един ден получим радарни данни за астероида, ще можем да си изградим по-цялостна представа за него.", допълни Ланс Бенър от лабораторията.