Спускаемият космически робот с шест крака, наречен „Одисей“, успешно се приземи на лунната повърхност в четвъртък.

Кацането е историческо, защото е първото за американците от 50 години насам и първото изобщо, извършено от частна компания.

„Одисей“ е космически кораб без екипаж, построен и управляван от базираната в Хюстън компания Intuitive Machines. Носи със себе си специално техническо оборудване, с което да събира и изпраща данни към Земята.

Корабът се приземи на южния полюс - едно от труднодостъпните и ключови за изследване места на Луната. Полюсът е сенчест и има воден лед в изобилие, който от своя страна може да бъде източник на питейна вода за изследване. 

Няколко часа преди кацането се появиха проблеми с навигацията на кораба и радиосигнала. По-късно вечерта от частната компания написаха в платформата „Х“, че имат потвърждение, че „Одисей“ е изправен и започва да изпраща данни към тях.

Апаратът носи набор от научни инструменти, предназначени да работят в продължение на седем дни със слънчева енергия, преди Слънцето да залезе над мястото на полярното кацане.

Товарът има за цел да изпробва как бъдещите спускаеми апарати ще правят по-прецизни кацания на Луната, както и да събере научни данни за взаимодействието с лунната повърхност и времето в Космоса.

„Одисей“ е оборудван и с камера, която е разработена от студенти от Авиационния университет Ембри-Ридъл във Флорида. Устройството е настроено да изскача от спускаемия модул и да заснема селфи на „Одисей“. Изображенията от камерата не бяха достъпни веднага след кацането.

След една седмица лунната нощ ще обгърне зоната на кацане в мрак и космическия кораб ще бъде потопен в смразяващ студ.

Рязката промяна в температурите е ключова - вероятно ще повреди апарата и той ще спре да работи.

Роботизираните научни мисии на НАСА имат за цел да научат повече за лунната среда чрез частни партньори и да подготвят кацането на астронавти на Луната.

Космическата агенция си поставя за цел до 2026 г. да извърши първата мисия с екипаж обратно на повърхността.