Джо Байдън встъпи в длъжност и стана 46-ият президент на Съединените щати.

В първата си реч той подчерта, че демокрацията е надделяла и приветства мирното предаване на властта.

Доналд Тръмп не уважи церемонията, което не се е случвало от 150 години в САЩ.

Новият президент ще подпише и първите си укази в сферата на климата, имиграцията и дипломацията.

С националния химн на Съединените щати Лейди Гага даде официален старт на церемонията.

Снимка: Ройтерс

Джо Байдън положи клетва пред хиляди американски флагове и избрана публика. С 35 думи и ръка върху Библията.

Последва и първата му реч, вече като действащ президент.

„Днес е денят на Америка и на демокрацията – Ден на историята и надеждата, на обновяването и решителността. Празнуваме триумфа не на един кандидат, а на кауза – това е демокрацията. Волята на хората беше чута. Научихме, че демокрацията е ценна и крехка. В този час, приятели, демокрацията надделя. За да превъзмогнем изпитанията, да възстановим душата и да осигурим бъдещето на Америка, е нужно повече от думи. Необходимо е едно от най-трудните неща в една демокрация – единството!“, обяви Байдън.

Церемонията е без аналог в американската история от гражданската война през 1861 г. насам.

Самият Байдън призова американците да си останат по домовете на неговата инаугарация заради риска от разпространение на коронавируса, като вместо това се присъединят във виртуалните онлайн тържества.

Въпреки намеренията на демократите, които са мнозинство в долната камара и имат потенциален превес в Сената, делото за импийчмънт на Доналд Тръмп още не е задействано. Лидерът на демократите в Камарата на представителите Нанси Пелоси най-вероятно ще внесе искането и дневния ред за обсъждането му в края на тази седмица. А това означава, че процедурата може да започне не по-рано от началото на следващата.

Самият Тръмп се сбогува с персонала на Белия дом, остави писмо на приемника си Джо Байдън  и вече е в имението си Мар-а-Лаго във Флорида.

Доналд Тръмп ще остане в американската история като единственият президент, срещу когото са предприемани две процедури за отстраняване от поста. И като единственият през последните десетилетия, който не е предприемал нова военна интервенция зад граница по време на мандата си.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!