"Това е денят на Америка. Това е денят на демокрацията. Насилието няма да спечели нито днес, нито утре, нито никога", заяви американският президент Джо Байдън, който призова американския народ да загърби различията и да се сплоти пред лицето на големите предизвикателства.

„Днес, ние приветстваме каузата на демокрацията. Волята на народа е чута и изпълнена. Демокрацията е крехка, тя е ценна. В този момент демокрацията надделя“, каза Байдън.

„На тази свещена земя имаше издевателства, които се опитаха да подкопаят демокрацията. Поемам щафетата от предишните президенти, които са тук“, обърна се той към бившите държавни глави, които присъстват на неговата церемония – Барак Обама, Бил Клинтън и Джордж Буш. Джими Картър не присъства поради здравословни проблеми, но той е говорил с Байдън преди церемонията.

„Ние сме една велика нация, един добър народ, който се е доказал през вековете в мир, и във война. Трябва да гледаме напред. Много неща трябва да се преустроят. Много малко хора в историята са имали по-тежки предизвикателства от днес. Този вирус, който е отнел живота на толкова много хора - повече, отколкото през Втората световна война. Много хора са загубили своята работа, много бизнеси са затворени. Трябва да надвием привържениците на бялото превъзходство. Трябва да сме сплотени“, призова Байдън.

Той припомни, че САЩ са успели да надвият Голямата депресия и да спечелят две световни войни, защото са били сплотени като нация и общество. Байдън призова да се прекъсне войната в обществото и за толерантност.

„Американците са се сплотявали и са тръгвали напред. Нека се разглеждаме като съседи и съмишленици. Без мир няма напредък“, заяви още Джо Байдън.

"Сплотеността е пътят напред и ние трябва да се възползваме от това. Ако действаме заедно, никога няма да провалим Америка. Днес тук е началото на нещо ново. Трябва да отхвърлим културата, в която фактите се манипулират и измислят. Мои американски сънародници нека се възвисим над това. Америка е по-добра“, заяви американският президент.

Той се закле да бъде президент на всички американци.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!