Справянето с кризата, причинена от глобалната пандемия от новия коронавирус, икономическа стабилност и край на расовото неравенство – това са само част от приоритетите на новата американска администрация, сочи страницата на Белия дом.

На пищна церемония Джо Байдън положи клетва като президент на Съединените щати. Малко след това страницата на институцията беше обновена.

„Президентът Байдън ще положи максимално бързи усилия да ограничи кризата от COVID-19, като увеличи капацитета на тестване, планира безопасно отваряне на училищата и отделните бизнеси и вземе научно базирани решения за отделните общности“, пише на страницата на Белия дом. Посочено е още, че новата администрация ще стартира масирана ваксинационна кампания на територията на Щатите.

В първите си 100 дни Джо Байдън обеща да ваксинира 100 млн. американци – по един милион дневно. Стратегията му спрямо пандемията е коренно различна от тази на предшественика му Доналд Тръмп, който по-скоро избягваше проблемите, създавани от коронавируса, а на моменти дори отричаше съществуването му.

На страницата на Белия дом пише, че новата администрация ще предприеме бързи действия за справяне с климатичните промени – нещо, което Доналд Тръмп също не направи. Очаква се администрацията на новия президент да върне Съединените щати обратно в Парижкото климатично споразумение. „Администрацията на Байдън ще се постарае да постигне резултатите, които науката изисква, докато в същото време стимулира американците и бизнесът да преминат към чиста енергия“, пише още на уебсайта на Белия дом.

Джо Байдън ще работи за преодоляване на расовата дискриминация. „Обещанието на нашата страна е, че всеки американец ще има равен шанс, но систематичният расизъм и бариерите му провалят това обещание за много хора“, посочват от администрацията.

Новата американска власт ще се бори също с проблемите на икономиката, която е особено затруднена от пандемията, както и със здравеопазването.

Като последна точка е посочено, че президентът Байдън ще предприеме стъпки, които да възстановят ключовите позиции на Съединените щати по цял свят.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!