През 2011 г. основателите на британската екологичната консултантска компания „Тайлър Грейндж“ решава даде на всичките си работници по един почивен ден в месеца, който те да прекарат като доброволци.

През 2022 г. компанията предприема нова политика – присъединява се към опитите в света за четиридневна работна седмица. От юни до декември 2022 г. различни британски фирми проверяват дали могат да поддържат производителността си с намалено работно време, като заплащането за служителите остане същото.

Мениджърите и работниците в „Тайлър Грейндж“ са обзети от ентусиазъм. Резултати показват, че ежедневната производителност нараства с 22%, но управляващият директор Саймън Юрсел иска да провери и друго – как по-кратката работна седмица се отразява върху въглеродния отпечатък (общото количество емисии парникови газове) на компанията.

Снимка: iStock

21% по-малко изминати километри с кола

„Четиридневната работна седмица се оказа изненадващо добра и за това. Средно видяхме 21% намаление в броя на изминатите километри с кола“, отбелязва той.

„Тайлър Грейндж“ целенасочени премахва и срещи и пътувания, които са ненужни. A много служителите използват допълнителните си почивни дни, за да вземат участие в още повече инициативи за климата.

Снимка: iStock

Разговорът около четиридневната работна седмица набира скорост по целия свят. Организацията с нестопанска цел, която координира изпитанието в Обединеното кралство - 4 Day Week Global, вече е извършила пилотни проекти в САЩ и Ирландия. Публичният сектор в Исландия и компании в Испания, Швеция, Белгия, Япония и Нова Зеландия също са тествали въздействието на по-кратка работна седмица.

Но опитът в Обединеното кралство е най-мащабният до момента. В него вземат участие повече от 60 фирми и организации. Окончателните резултати са публикувани на 21 февруари, а някои от компаниите излизат с по-смели твърдения - по-кратката работна седмица може да помогне на планетата.

Въглеродният отпечатък на компаниите също спада

„По-кратката работна седмица е ключова за постигането на по-ниски въглеродните емисии, от което се нуждае светът. Когато работните часове намалеят, въглеродният отпечатък на компаниите също спада“, коментира Джулиет Шор, икономист и социолог в Бостънския колеж и водещ изследовател в 4 Day Week Global.

При 10% по-малко работни часове, се наблюдава спад на въглеродния отпечатък с 8,6%.

Снимка: iStock

Един от най-важните фактори, който допринася за климатичните ползи при четиридневната работна седмица, е по-рядкото пътуване до работното място. Данните от проучването в Обединеното кралство, споделено с платформата Future Planet на Би Би Си, показват 10% по-малко време в пътуване. Очакванията са, е че то може да се свие с до 20%. В САЩ този процент е по-висок – регистрирани са 27% по-малко пътувания до службата.

Повече време за устойчиви дейности

Проучванията показват, че много от хората, които са спестили от времето за пътуване, най-често го използват за туризъм, за дейности, които извършват у дома, и за екологични каузи. Резултатите също показват, че те са и по-внимателни с рециклирането и купуването на екологични продукти.

Снимка: iStock

„Когато хората работят по-малко, те имат повече свободно време за устойчиви дейности, които често са по-интензивни във времето“, казва Стефани Геролд, изследовател в Техническия университет в Бранденбург, Германия.

По-малко електроенергия

Непредвиден ефект привлича вниманието на „Тайлър Грейндж“ - въглеродните емисии, свързани с изпращането и съхранението на данни, значително спадта. Големите центрове за съхранение на данни често консумират същото количество електроенергия като 50 000 жилища.

„Липсата на онлайн бизнес трафик в петък може да има значително въздействие върху емисиите, вероятно дори по-важно от спада в пътуванията до работното място“, казва Юрсел.

Снимка: iStock

А по отношение на електроенергията хората у дома с по-внимателни, защото в крайна сметка там плащат сметките за нея.

За почти всички компании, взели участие в големия експеримент на Обединеното кралство, присъдата е положителна - по-кратката работна седмица е благословия както за бизнеса, така и за околната среда.

Някои експерти обаче отбелязват, че намаляването на работното време може да създаде други рискове за околната среда.

Нови рискове за околната среда?

Да се предвиди как всички хора ще използват този допълнителен ден, е трудно. Хората биха могли да се качат на силно замърсяващ международен полет, за да отпразнуват напълно платения си почивен петък, коментира Би Би Си.

Нито опитите в Обединеното кралство, нито в САЩ измерват пълното въглеродно въздействие при каквито и да било допълнителни дейности, които хората може да са извършили в допълнителния си почивен ден. Проучвания обаче показват, че неделните емисии в Северна Америка и Европа са с 40% по-ниски от средните, докато емисиите през делничните дни са с близо 20% по-високи от средните.

Снимка: iStock

Други данни от опитите също изглеждат относително успокояващи. Броят на вътрешните пътувания за почивка, предприети от работници, участващи в пилотния проект в Обединеното кралство, е намалял с 5,5% за четири седмици, докато няма почти никаква промяна в броя на международните полети, предприети за почивка.

Междувременно проучването в САЩ не установява промяна във вътрешните пътувания за развлечение, но международните пътувания за развлечение са се увеличили повече от два пъти.

Ето защо подценяването на риска от увеличаване на емисиите, свързани с свободното време, не е добра идея, казва Геролд от Бранденбургския университет. „Няма много емпирични доказателства, не знаем как хората биха използвали допълнителното си време“, отбелязва той.

Инвестиране в зелена инфраструктура

Според него са необходими допълнителни политики за определяне на свободното време на хората. „Трябва да инвестираме в зелена инфраструктура. Екологични съоръжения и зелени площи трябва да бъдат създадени допълнително в градските райони. Това ще насърчи хората да прекарват свободното си време по устойчив начин“, смята ученият.

Снимка: iStock

Опасенията за околната среда не са основният двигател за много от фирмите, участващи в изпитанията. Ето защо въздействието върху климата не се откроява на видно място в това, което се проследява в сравнение със социалните и икономическите ефекти като баланс между професионалния и личния живот и производителността.

Политически действия, публичен сектор и частни компании

„Практически погледнато, 4-дневната работна седмица няма отрицателна страна, но се изисква смелост, за да я въведеш. Необходими са политически действия, за да се стимулира такава голяма промяна. Националните правителства трябва да покажат пътя. Испанското правителство наскоро потвърди, че ще плати до €150 000 на малки и средни предприятия, които тестват четири дневната работна седмица.

Снимка: iStock

Публичният сектор е един от най-големите работодатели във всички европейски страни. Ако те въведат четиридневна седмица, частните компании ще трябва да останат конкурентоспособни, за да привлекат служители. Колкото повече компании се осмеляват да навлязат на тази територия, толкова повече правителства ще бъдат принудени да действат“, посочват експертите.