Самоличността на британка е идентифицирана повече от 30 години след убийството ѝ в Белгия. Семейството на Рита Робъртс забеляза нейната отличителна татуировка в репортаж на Би Би Си, съобщават от Интерпол.

Последният контакт на 31-годишната жена със семейството ѝ е бил чрез пощенска картичка през май 1992 г. Тялото ѝ е намерено през следващия месец.

„Разкритието е шокиращо и сърцераздирателно. Животът на нашата страстна, любяща и свободолюбива сестра беше жестоко отнет. Въпреки че новините бяха трудни за приемане, ние сме изключително благодарни, че разкрихме какво се е случило с Рита“, посочват близките на жената в свое изявление.

Госпожа Робъртс беше сред 22-те убити жени, които Интерпол се опитваше да идентифицира чрез кампания, стартирана по-рано тази година, наречена Operation Identify Me.

Телата на жертвите са открити в Нидерландия, Белгия и Германия между 1976 и 2019 г. Операцията е озаглавена "Познай ме". За първи път Интерпол пусна подобен списък за идентифициране на тела.

Повечето от жертвите са били на възраст между 15 и 30 години. Без да знае имената им или кой ги е убил, полицията твърди, че е трудно да се установят точните обстоятелства на смъртта им.

Пълният списък, който е достъпен на уебсайта на Интерпол, включва подробности за жените, снимки на възможни идентифициращи елементи като дрехи, бижута и татуировки, а в някои случаи - реконструкции на лица и информация за случаите.

Рита Робъртс е пътувала от дома си в Кардиф до белгийския град Антверпен през февруари 1992 г. Тялото ѝ е намерено да лежи срещу решетка в река четири месеца по-късно, след като е била насилствено убита.

„Тя имаше способността да осветява стаята, в която се намира. Където и да отидеше беше душата на кампанията. Надяваме се, че сега почива в мир“, заявяват близките ѝ.

Ръководителят на полицейските служби на Интерпол Стивън Кавана казва, че член на семейството я е идентифицирало, след като е забелязало татуировката ѝ - черно цвете със зелени листа и "R'Nick", публикувана в статия на сайта на Би Би Си през май тази година.

„Член от семейството на Рита видял призива „Идентифицирай ме“ и внезапно осъзнал, че може да става въпрос за изгубен близък“, посочва още Кавана.

След като разпознава татуировката, семейството се среща със следователи в Белгия и официално идентифицира тялото на Рита.

„Тук има ужасно противоречие – горди сме, че успяхме да работим със страните членки, горди сме, че успяхме да идентифицираме тази бедна жена, но сега семейството ѝ осъзнава, че е изгубило любим човек при брутални обстоятелства“, казва Кавана.

Белгийските власти сега призовават обществеността да предостави всяка информация, с която разполага за Рита Робъртс.

От Интерпол посочват, че са получили около 1250 сигнала, свързани с 22-те жени, след началото на кампанията през май.

Информацията включва възможни имена на жертви и потенциални следи за дрехите и бижутата, които те са носели.

Г-н Кавана казва, че полицията все още е по следите на останалите 21 случая и се надява, че идентифицирането на г-жа Робъртс е "само началото".

В самото начало на кампанията стои холандската полиция, която иска да идентифицира жена, чието тяло е открито в кош за боклук, плаващ в река в покрайнините на Амстердам през 1999 г.

Други случаи са свързани с разследването на тяло на жена, намерено увито в килим и вързано с връв към ветроходен клуб в Германия през 2002 г.

„Всяка от тези жени има своята индивидуална история, семейство, приятели, партньори и амбиции. Всички те са пострадали при брутални обстоятелства“, каза посочва Кавана.