В последните осем месеца Италия е спасила 73 686 имигранти от Африка, отправили се към ЕС през Средиземно море. Това прави средно по близо 300 на ден, сочат цитираните от БТА официални данни от щаба на операцията „Маре нострум", разположен в околностите на Рим.

Сведенията показват, че броят на мигрантите започва да нараства отчетливо от пролетта на миналата година. През октомври 2013 г. новата операция влиза в действие две седмици, след като край италианския остров Лампедуза се давят 366 мигранти.

Операцията струва около 9 млн. евро годишно на центъра за наблюдение, но в тази сума не е отчетена стойността на дейностите на Военноморските сили, на министерствата на вътрешните и външните работи, нито на прокуратурата, които осъществяват тясно сътрудничество в оценката как да се постъпи с всеки отделен плавателен съд или мигрант.

Командният център край Рим постоянно следи и обменя данни с партньорски служби в опит да предотврати нови масови смъртни случаи на пришълци през Средиземно море. Центърът наблюдава със собствени средства морето, но получава данни за плавателни съдове от целия свят. На основата на получената информация се правят заключения кои плавателни съдове крият възможна опасност - за превозването на мигранти, но и на терористи.

Най-често африканските мигранти се насочват към ЕС от Либия, по-рядко от Египет и в по-изолирани случаи от т. нар. „кораби майки", плаващи в зоната между тези две африкански държави и Гърция. Въпреки че по данни на италианското правителство 96% от африканските мигранти тръгват към ЕС от либийския бряг, повечето от тях не са либийци. През Средиземно море в ЕС пристигат едва 10% от мигриращите.

Трафикантите, които осигуряват превоза на мигрантите, насочват своите „клиенти" основно към Италия. Целта е, когато бъдат спасени или прехванати от италианската брегова охрана, африканците да могат да получат статут с право за разселване в ЕС. Това е по-трудно, ако достигнат първо до Гърция (страна, чиито съседи са извън Шенген) и невъзможно, ако бъдат насочени към Албания. За половин година в рамките на операцията са задържани близо 200 трафиканти.

Сравнено с данните за 2012 г., през миналата година броят на африканските мигранти, поели през Средиземно море, е нараснал в пъти. Преди две години статистиката отчита над 13 000 африканци, прекосили морето, докато през миналата година броят им е почти 43 000. екордът е отчетен при случай, в който само в една лодка са пътували 1300 мигранти.

Италианското председателство на Съвета на ЕС, което пое функциите си на 1 юли и ще действа до края на годината, постави въпроса с Либия и продължителната несигурност там сред основните си приоритети. Целта на Рим е да подпомогне либийците в бързото съставяне на ново правителство. Надеждата е в Триполи да бъде установена трайна власт, след като от свалянето на Муамар Кадафи с помощта на операция на НАТО през 2011 г. проблемите със стабилността и граничния контрол не бяха решени, а напротив - бяха задълбочени.

За да опази бреговете си от африканци, Италия използва в операцията „Маре нострум" самолети - пилотирани и безпилотни, включително и изтребители, кораби, подводници, вертолети. Тази операция не е изцяло нова дейност, тъй като още през 1959 г. в района е предприет патрул за следене на риболова, а от 2004 г. е обособена операцията за следене на потока от мигранти „Постоянна бдителност".

  • Еврокомисарят Аврамопулос: Кризата с мигрантите свърши
  • Бежанците, влезли в ЕС през 2015 г. – над 1 млн. души
  • Бъчварова ще настоява за най-високи санкции срещу каналджийството
  • Какво е в дома ти да се настанят изневиделица 50 бежанци
  • България ще бъде "частично изключение" в схемите за разселване на мигрантите в ЕС
  • Полицията задържа още 11 нелегални имигранти в Старозагорско
  • Иранците, избягали от оковите на една безумна власт и сменили вярата си
  • Над 90% от бежанците, получили убежище в България през 2014 г., са сирийци
  • 37 нелегални имигранти бяха заловени на Дунав мост
  • Близо дузина мигранти заловени на влизане у нас