Най-малко 231 души са загинали и 300 са ранени при вчерашния самоубийствен атентат в сомалийската столица Могадишу, предаде ДПА, цитирайки медицински източници.

Директорът на болницата "Мадина" Мохамед Юсуф съобщи за 221 загинали. Представители на болница "Ердегон" съобщиха за 10 жертви на взрива. Очаква се броят на жертвите да нарасне, защото пострадали се лекуват и в други болници. Някои от ранените са починали от травмите, получени при взрива.

Вчера атентатор самоубиец взриви камион на оживено кръстовище след високоскоростно преследване по улица в столицата. Той прегази коли и мотоциклети и избута заседнали в трафика автомобили, преди да достигне едно от най-натоварените кръстовища и да взриви камиона си.

Това е най-смъртоносното единично нападение в тази африканска страна.

Лекарите се мъчат да помогнат на стотици пострадали, много от които са с тежки изгаряния.

Ранените ще бъдат транспортирани в Турция за лечение, заяви днес Ибрахим Калън, говорител на турския президент, предаде Анадолската агенция.

По нареждане на нашия президент Реджеп Тайип Ердоган турски военен самолет с медицинско оборудване днес заминава за Сомалия, за да достави лекарства и да транспортира до Турция ранени хора, посочи в Туитър Калън.

При взрива са унищожени близо сто коли, десетки сгради са разрушени в района Ходан, където са разположени правителствени офиси, ресторанти и магазини.

Два часа след това нападение силите за сигурност осуетили друг самоубийствен атентат наблизо. Атентаторът все пак взривил колата си, но загинал само той.

Никой не е поел отговорност за нападенията, но сомалийският министър на информацията Абдирахман Ярисоу заяви, че те вероятно са дело на ислямистката групировка "Аш Шабаб".

Преди това нападение атентат с най-много жертви през последните години беше извършен на 4 октомври 2011 г. в Могадишу. Атентатор самоубиец с камион бомба отне живота на 82 души, а 120 бяха ранени. Това беше първият атентат, отговорността за който пое "Аш Шабаб" след оттеглянето си от Могадишу.