Голи изображения, вероятно генерирани от изкуствен интелект, циркулират в испанските училищата. За това разказва германското издание „Шпигел“.

Медиите в Испания съобщават за млади хора, които са използвали приложение, за да променят снимките на момичета, така че те да изглеждат без дрехи на снимките. Не е ясно откога продължава това, но една наскоро майки на засегнатите са разказали публично за случващото се.

Полицията в Испания вече е започнала разследване на „подозрителен случай на дълбоки фалшификации“, пише всекидневникът El Paìs. В публикацията се твърди, че в няколко училища в западния испански регион Естремадура циркулират голи снимки на над 20 момичета, за които се смята, че са генерирани от изкуствен интелект.

Към момента са установени десет непълнолетни лица, които са заподозрени за обработката на снимките. Някои от тях са под 14 години и не могат да носят наказателна отговорност.

Няколко майки на засегнати момичета разказаха за това. Една от тях е Мириам Ал Адиб - гинеколог с много последователи в Инстаграм. Тя написа: „Момичета, не се страхувайте да съобщавате за подобни действия“ и се обърна към онези, които са измислили тази „безвкусна шега“ с думите: „Ако сте поне малко интелигентни, помогнете да поправите това, което сте направили“.

Отдавна е известно, че изкуственият интелект може да се използва за дълбока обработка на снимки и видеа (deepfakes). В днешно време технологията е лесна за използване дори от хора, които не са специалисти. Лесно за инсталиране приложение прави възможно генерирането на всякакви фалшиви видеоклипове само за няколко евро, пише още всекидневникът El Paìs.

В случая от Испания се казва, че снимките са откраднати от акаунтите на момичетата в Инстаграм. На тях те са напълно облечени. Съучениците им обаче използвали приложението, за да ги „съблекат“. След това споделяли в различни училищни групи обработените кадри, за да се „пошегуват“ с потърпевшите момичета, пояснява „Шпигел“.