Нов инструмент с изкуствен интелект показва възрастта на сърцето ни, като разкрива колко пиенето, пушенето, лошата диета и липсата на упражнения го състаряват преждевременно, пише Би Би Си.

Целта е да се намерят начини за „обръщане“ на стареенето на сърцето и за намаляване на рисковете от инсулт и сърдечни заболявания.

Системата е разработена от екип, ръководен от проф. Деклан О'Ригън, от Лондонския институт по медицински науки (LMS) на Съвета за медицински изследвания (MRC).

„Когато гледаме лицето на някого, можем да преценяваме дали изглежда млад или стар за възрастта си – с нашите органи е същото. Някои хора имат сърца, които са много по-млади, а други имат такива, които са остарели преждевременно и са по-податливи на заболявания. Затова искаме да разберем какви са тези фактори“, казва проф. О'Риган.

Има много начини за измерване на здравето на сърцето, включително сканиране, електрокардиограми (ЕКГ) и кръвно налягане, но те дават моментна снимка на състоянието и могат да варират от ден на ден или от месец на месец.

Анализът на изкуствения интелект обаче показва „удари и драскотини“, натрупани през целия живот чрез пиене, пушене, лоша диета и липса на упражнения. Процесът включва сканиране с магнитен резонанс (ЯМР) на сърцето. Системата анализира стотици малки детайли в 3D ги сравнява с тези на други хора на различна възраст.

Най-ранните признаци на преждевременно стареене могат да бъдат толкова фини, че дори кардиолозите да не са в състояние да ги открият. Инструментът с изкуствен интелект обаче може, защото е захранван с изображения на 40 000 души с различно сърдечно здраве и здравни резултати.

„Не знаем дали преждевременното стареене на сърцето се дължи на гени и сте родени да имате по-старо сърце, или се дължи повече на начина на живот“, казва проф. О'Риган, ръководител на екипа, който разработва системата.

Екипът не знае също дали скоростта на стареене на сърцето може да бъде променена или обратима с лечение.

Обратно стареене

Гените, свързани с еластичността на мускулите и бръчките, са важен фактор, установява първоначален анализ на изкуствения интелект.

Друг набор от гени, свързани с имунната система, също играе роля. Имунните клетки се борят с болестите и почистват мъртвата тъкан, но ако станат свръхактивни, те могат да се търкат твърде силно и да причинят възпаление, увреждайки тъканта.

Има и трети набор от гени, участващи в пренасянето на електрически сигнали през сърцето, които също са фактор. Ако това е нарушено в някои области, може да направи сърдечния ритъм неправилен.

„Чрез разбирането на ролята на гените в преждевременното стареене на сърцето може да е възможно да се разработят лечения, насочени към тези механизми и помагащи на хората да живеят по-дълго и по-здравословно,“, казва проф. О'Риган.

По думите му генетиката може да забави или да обърне стареенето, а сканиранията да помогнат за оценка на нови лечения, които да въздействат върху вредите. Изследването продължава.