Екип от израелски учени е успял да обърне процеса на биологично стареене, пишат световните медии. Невероятното постижение е постигнато благодарение на кислородна терапия в камера под налягане.

Учените са успели да „върнат времето назад“ в две ключови направления за стареенето на тялото, които отговарят за по-крехкото ни състояние и влошеното здраве.

С напредването на възрастта предпазните „шапчици“ в края на всяка хромозома – теломери, се скъсяват, което причинява увреждане на ДНК структурата. По този начин клетките спират да се репликират. В същото време стареещите клетки се натрупват в тялото ни и пречат на регенерацията му.

Именно удължаването на теломерите и премахването на стареещите клетки са във фокуса на повечето антистареещи проучвания, както и на разработвани лекарства.

Учените от университета в Тел Авив установили, че при терапия с чист кислород за по-възрастни хора в хипербарна камера, дължината на теломерите се увеличава с 20% - постижение, което до момента никога не е извършвано.

Увеличаването на теломерите съответства на около 25 години назад във времето що се отнася до клетъчното стареене на тялото, твърдят от Тел Авив. Терапията също така е намалила количеството на стареещите клетки с до 37%, което позволява формирането на нови здрави клетки. При експерименти с животни е установено, че намаляването на стареещите клетки в тялото увеличава продължителността на живота им с до една трета.

В проучването са участвали 35 здрави възрастни хора от 64-годишна възраст нагоре. Те не трябвало да променят нищо от ежедневието си, като диета или лекарства, например. Всеки от тях прекарвал по 90 минути в хипербарна камера, дишайки чист кислород пет дни от седмицата в продължение на малко повече от три месеца.

Хипербарната камера позволява по-големи количества кислород да проникват в тъканите на човешкото тяло и „имитира“ състоянието на хипоксия – недостиг на кислород, за което е доказано, че има регенериращ ефект върху тялото.

Подобна терапия би била от ключово значение за съвременната и бъдеща медицина. Много учени от цял свят смятат, че стареенето е отговорно за болести като Алцхаймер, Паркинсон, артрит, рак, сърдечни заболявания и диабет.