Японски геронтолози стигнаха до извода, че почти 100% шанс да оцелеят до 80 имат тези, които все движат енергично на 70 години, както и в младостта.

Експертите говориха за резултатите от своята работа на откритата руско-японска конференция в Москва, пише „Росийская газета“.

От 1997 г. японските учени изучават скоростта на ходене при хора на възраст от 60 до 80 години. Анализът на резултатите позволява да заключим, че човек може да разчита на дълголетие, ако на възраст 70 години поддържа темпо на ходене от 1,5 метра в секунда.

Ако на тази възраст човек с обичайно темпо на ходене преодолее не повече от половин метър в секунда, тогава вероятността той да живее още 10 години е само 15-35%. Освен това при мъжете този показател е по-малък, отколкото при жените.

"Темпото на ходене може да служи като добър показател, който позволява точно да се прогнозира продължителността на живота на конкретен човек. Колкото по-бързо се движи човек в обичайния за себе си режим, толкова по-дълго ще живее", обясни председателят на Японския национален център по гериатрия и геронтология.

Учени от Канада също изтъкнаха ходенето като ефективен начин да се живее по-дълго.