Идеята държавата да влезе в сделката за ЧЕЗ беше опит да се източат още 100-тина милиона. Това коментира в предаването „Тази сутрин“ по bTV лидерът на „Воля“ Веселин Марешки.

Решението за влизане в сделката беше безумно, посочи той.

„Според нас някой се опитва да избяга по терлици от инвестицията си в България и на гърба на държавата, чрез инспириране на такива напрежения, се опитва да вдигне цената – каза Марешки. – Няма кой нормален инвеститор да плати повече от 200 – 250 млн. Единственият, който може да ги плати, сме пак ние, данъкоплатците, през държавата“.

Снимка: bTV

По думите му натискът е бил уж държавата да е спасител, а всъщност да се източат „още 100-тина милиона“. Замесените са „бизнесмени или мениджъри и от ЧЕЗ и български лобита, които имат възможността да разиграят този сценарий“, посочи Марешки.

На въпрос дали „Воля“ подкрепя закона за горивата, внесен от Емил Димитров, той отговори: „Няма как да подкрепим този закон (...) За нас приоритет е премахването на картела и сме дали дума на българския народ и ще се борим докрай (...) Този закон е абсолютно вреден за държавата и абсолютно вреден за всички – той помага само да се монополизира браншът от определени групи“.

Снимка: bTV

Запитан дали се очаква повишаване на цените на горивата преди летния сезон, гостът посочи: „Не вярвам, че ще си позволят да направят нещо такова, защото ние вече сме осветлили проблема, показа се, че той съществува и не мисля, че някой ще си позволи вече толкова брутално да направи – да отидат цените към 2,60 – 2,70 лв.“.

Марешки коментира и бягството на двама рецидивисти от Централния софийски затвор, като посочи, че от морална гледна точка правосъдният министър Цецка Цачева трябва да си подаде оставката. Същото трябва да направи и вътрешният министър, особено след информацията, че от година се знае за готвеното бягство.

„Трябва да се впрегнат службите, защото след тази новина за рецидивист, който се движи спокойно въоръжен из страната, нито един български гражданин не може да бъде спокоен за своето здраве и живот (...) Надяваме се и се молим на МВР да си свърши работата“, каза гостът.

Снимка: bTV

Марешки определи като цинизъм, че на пенсионерите ще се дадат по 40 лв. за Великден, а държавата ще плати 100 млн. за ремонт на няколко самолета, „които така или иначе за нищо не стават“. 

Според него е нормално да има разпад в „малката коалиция“ – Обединените патриоти, защото са „сглобени чисто фиктивно, нищо не ги свързва“ и повечето си гледат собствения интерес.

Вижте целия разговор във видеото: