Как се развиват отношенията между партньорите в правителството, което ни управлява? Помагат ли грубите реплики, които се разменят в парламента? Тези въпроси коментираха в „Тази сутрин“ журналистите Валерия Велева, Валя Войкова и Велислава Попова.

„Има няколко интересни връзки. Слушайки Делян Пеевски разбирам, че битката е за прокуратурата и КПКОНПИ. Големият проблем възникна от този меморандум и от разпределението на регулаторите. Ние за тези регулатори и за влиянието им при взимането на важни решения говорим от години. За самата прокуратура, както и за КПКОНПИ“, каза Велислава Попова.

Тя коментира и вчерашното изслушване в комисията за Нотариуса.

„Лошото е, че тези хора не са корумпирани, те са държани с компромати. Това е много страшно“, допълни тя.

„Това, което се случва в съдебната система и което се разкрива сега е нещо ужасяващо. Ние всички сме ужасени. Цялото общество е взривено. Всичко това няма начин да не стигне до политическите кръгове и то стига. Факт е, че всичко това се развива на парламентарния терен и означава, че то ще стигне до политиците“, коментира и Валерия Велева.

Според нея представянето на този спорен меморандум две седмици преди ротацията е било голяма грешка. Тя припомни също така, че смяната във властта трябва да се случи по онова споразумение, което е подписано преди девет месеца.

Валерия Велева коментира също така, че „на ДПС му е отредено да влезе през друга врата и това е обидно“, защото техните гласове са били удобни на ПП и ДБ при разглеждането на промените в Конституцията на България, но сега се превръщат в неудобни.

„Истината е, че този меморандум е връх на политическото нахалство – аз така бих го определила. Лошото е, че не зная дали ПП го осъзнават. Няма значение дали ще се случи ротацията или ще отидем на избори. В момента ПП-ДБ са в изключително слаба позиция“, обясни Валя Войкова.

Тя припомни, че тази сглобка се случи заради приоритетите, които си поставиха – като Шенген и еврозоната. Според нея обаче поставянето на допълнителни условия показна само едно – „преяждането с власт от страна на ПП и ДБ“.