Да отворим този меморандум или от ГЕРБ да предложат друг текст, каза съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ Кирил Петков пред журналисти в парламента. По думите му трябва да се направи крачка напред в промяната на институциите.

"Искаме оттук нататък да се минава през процедура и всички политици заедно да се откажем от политическото начало в регулаторите", посочи Петков.

"Искаме ли да слушаме за следващите Мартин Нотариуса или Пепи Еврото? Не искаме. Тогава да направим реална реформа в правосъдната система, която означава всички ние да се откажем от контрол във Висшия съдебен съвет (ВСС)", коментира съпредседателят на ПП-ДБ.

"Тук не става въпрос за "червени линии" на ПП-ДБ, тук става дума за "червени линии" на обществото", каза още той и обясни, че меморандумът е открита, публична позиция, с която да приканят колегите си от ГЕРБ-СДС да започнат работа по техния документ или да предложат друг.

Според него емоцията е свършила и трябва "колегите да се върнат обратно на масата за преговори", за да кажат кои текстове харесват, кои не и какво според тях трябва да се добави. Кирил Петков посочи, че ПП-ДБ са в пълна готовност да водят преговори и да излъчат преговорни екипи.

Петков уточни, че има голяма разлика между изпълнителната власт и регулаторите. По думите му регулаторите трябва да са независими, а в изпълнителната власт може да има политическо представителство.