Жители на кв. „Манастирски ливади“ се оплакват от системно обгазяване от съседна сграда, която няма Акт 16, но въпреки това в нея живеят хора, по всяка вероятност – бездомни.

Местните изпратиха сигнал до bTV, в който се вижда как от сравнително новата сграда – построена през 2000 г., излиза черен пушек.

„Редовно горят отпадъци и пластмаса. Това нещо ни обгазява брутално. Не знам дали имат някакви нормативни актове. Има две изоставени сгради на ниво груб строеж, в които живеят хора. Предполагам, че това са клошари“, каза в „Тази сутрин“ Людмил Елшишки, подал сигнала.

Според хората почти всяка сутрин в сградата се горят отпадъци и пластмаса. Допълват и че редовно от комина на блока излиза гъст черен дим. Редовно имат и сажди по прозорците. 

Наш екип направи проверка. В сградата намираме 1 човек и куче. Той казва, че отпадъци не гори. Признава обаче, че има огнище, но в него слагал само дърва. Обяснява, че преди дни неговите „съседи” са викали пожарна да направи проверка.

От квартала многократно подавали сигнали към общината. Преди 2 дни са викали и полиция, която дошла на място, но само констатирала, че обитателите на сградата са получили разрешение от собственика да живеят вътре.

Зам.-кметът на район „Витоша“ Кънчо Кънев каза, че от местната администрация са идвали на адреса само тази година 5 пъти, заедно с полицията и „Екоравновесие”, тъй като в сградата има и куче. На първите проверки обитателите били 6, на последната, която била преди 10 дни – 2 души. Обитателите им казвали, че имали разрешение от собственика на имота да живеят там.

„Направени са около 5 проверки – хората са били изнасяни. Преди около 10 дни отново бяхме на място рано сутринта – изнесохме ги, закарахме ги до районното, но очевидно те са се върнали. Извикали сме пожарната, за да могат да се вземат мерки. От една година се опитваме да се свържем със собствениците, но удряме на камък“, посочи Кънев.

Сградата е построена през 2000 г. Оттогава няколко пъти е сменяла собствениците си. От районната администрация многократно са опитвали да се свържат с последния, но без успех. В момента обмислят опция да го търсят лично, за да му предадат предписания, за да загради и обезопаси имота. А ако не успеят или той откаже – обещават за своя сметка да заградят сградата.