Отново дишаме токсичен въздух. Нивата на фините прахови частици този петък в София бяха в пъти над безопасното.  Екипи на общината тръгнаха на проверки в търсене на източниците на замърсяване.

Проверка тече и в тъй наречените „виетнамски общежития“. Проверяващите продължават своята инспекция. Още на първия адрес са констатирани нарушения и са открили скрити талашит и ламинат, приготвени за горене.

Според гражданските станции на airbg.info въздухът в почти целия град беше замърсен.

Снимка: btvnovinite.bg

А измервателните уреди на Изпълнителната агенция по околната среда отчетоха най-високи стойности в кварталите „Павлово“, „Надежда“ и „Хиподрума“. Там нивото на фини прахови частици е било три пъти над допустимото.

Снимка: btvnovinite.bg

Заради замърсяването столична община обяви и безплатни буферни паркинги. Много от местата обаче останаха празни.

„Призоваваме гражданите да ползват буферните паркинги, да ползват и метрото, тъй като това е един лесен удобен начин за придвижване из града и това една от смекчаващите мерки при високи концентрации“, отправи апел Теодора Полимерова, директор на дирекция "Климат, енергия и въздух" в СО.

Продължиха и проверките за източници на замърсяване - строителни обекти, автосервизи, площадки за изкупуване на отпадъци. От началото на годината са проверени 139 обекта. Екипите са съставили 10 акта и са наложи 5 глоби - предимно за горене на отпадъци на открито.

Снимка: btvnovinite.bg

А в квартал „Красна поляна” продължи монтирането на филтри за комини.

„Направихме и една интерактивна карта, за да ни е по-удобно и на нас и на гражданите да следим и всеки може да следи дали излиза черен пушек“, обяснява Йоана Христова - зам.-кмет по направление „Зелени система, екология и земеползване"  .

Според анализите на Столична община над 55 хиляди домакинства в София се отопляват с дърва и въглища, които, според тях, генерират около 40 процента от емисиите на фини прахови частици.

Проверките за горене на отпадъци в столичния квартал „Красна поляна“ продължават.